MİMARİ <3 MODA FLÖRT EDERKEN…

1

Sonbahara  girdiğimiz şu günlerde tasarımda mimaride  moda her yerde… Bu yazımda  gerek New York’dan gerek Türkiye’den  Mercedes Benz FashionWeek gerekse de Lady Gaga’nın tasarımcılarının Pera Palas’ta gerçekleştirdiği  defileler ile mekansal tasarım arasında ki ilişkiyi sizler için gözler önüne serdim…  Ayrıca Betsey Johnson’ın o harika ve sıra dışı enerjisini sizlere yansıtmaya çalıştım… Moda ve mimari turuna başlayalım mı?

2

Sevinc Ormancı Betsey Johnson, Lansman Macy, New York

HİÇ BİR ŞEY TESADÜF DEĞİLDİR
Tasarımda yapılan seçimlerin hiçbiri tesadüf değil. Her seçim bir dileğin ya da direncin simgesi… Tasarımın her alanında var olan denge,  barış, sağlık, aşk, mutluluk  ve zenginliğin yanı sıra  yaratıcılığımızı tetikleyen içimizdeki çocuğun  her şeyden önce gelmesi gerektiğini gösteriyor… Bundan dolayı; içindeki çocuğu hep uyanık tutan  çılgın modacıları ve mekanlardaki yaşamdaki felsefeleri moda olan Visionnaire  by İPE Cavalli’yi konu ettim yazıma…
Öncelikle 2013-2014 yılının tasarım trendine uymak için dengenizi bulup enerjinizi yukarı çekin ve enerjik, huzurlu mekanlar yaratın, hatta çılgın olun. İçinizdeki çocuk hep canlı kalsın… Tarz olarak ister 60-70’li yılları, ister doğayı çağrıştıran çiçek desenlerini, ister Uzak Doğu’yu çağrıştıran ve ruhsal dengemizi sağlayan mekânları, tasarımları seçin… Tercih sizin… Eğer ilham kaynağınız 60 ve 70’li yıllar olacaksa; parlak canlı renkli kumaşlar seçmeyi abartabilirsiniz. Abartıya kaçarken mobilyanın, aksesuarın, duvar kağıdının, perdenin renklerinde ve detayında birbirlerine uyum sağlamasına özen gösterin… Parlak renklerin yanı sıra siyah ve beyazı rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Nedenine gelince siyah ve beyazın birlikte kullanımı dengenin sağlanmasını sağlıyor. Ayrıca zıtlıklar üzerine oynayın. Büyük, küçük, rustik, şık, konservatif kitsch, modern, art-deco, pop art, siyah beyaz vs… Önemli olan birebir her desenin rengini, materyalini tamamlayacak kontrastı ve ton in ton u bulabilmek.

3 4 5

İÇİMİZDEKİ ÇILGIN ÇOCUK HEP UYANIK OLURSA…
2013-2014 yılının ilk aylarında stillerde yükselen trendin en can alıcı noktasına yani moda yelpazesindeki renklere baktığımızda, siyah beyazın dengesine ek olarak, en dikkat çeken renklerin kobalt mavisi ile oranj olduğunu görürüz. Sıcak renklerin(kırmızı, pembe, fuşya, turuncu) yanına bir de altın varak eklenince sahne ışıkları üzerinize dönüyor… Stillere baktığımızda ise; art deco ve ampirin modern çizgi arasında gidiş gelişinin yükselişini göz ardı edemeyiz…

6

Gerçek şu ki doğadan seçilen desenler doğadaki malzemelerin doğru kullanımı inanılmaz bir armoni yaratıyor. Her şeyden önce kurallardan uzak çılgın tasarımlar içimizdeki çocuğa iyi geliyor… Bu sebepten sizler için seçtiğim Pera Palace Hotel’de gerçekleşen moda şovunda, her giydiği olay olan, sıra dışı sahne kostümleriyle gündemden düşmeyen Lady Gaga’nın cesur ve iddialı kıyafetlerine imza atan Sorcha O’Raghallaigh, Petra Storrs, Leeroy New, Erevos Aether ve Graeme Armour’ın defilesindeki en beğendiğim parçalara köşemde yer vermek istedim. Gecede Lady Gaga’nın kıyafetlerine imza atan isimlerden Filipinli modacı Leeroy New’in tasarladığı bileklikler, Çağdaş ve Bağımsız Yardımlaşma Derneği (ÇABA) yararına satışa sunuldu ve elde edilen gelir, moda konusunda eğitim gören gençlere destek olmak için kullanılacağı için ayrı bir önem taşımakta…

8

Lady Gaga Tasarımları

9

Cem Görk, Bahar – Lal Korcan

 
MERCEDES-BENZ FASHİON WEEK’TEN SEÇMELER
Türkiye’de  Mercedes Benz sponsorluğunda  Kuruçeşme Arena’da gerçekleşen defilelerde yer alan  modacılardan Burçe Bekrek, Asu Aksu, Nil Kandemir, Tuba Ergin, Günseli Türkay, Hande Çokrak, Emre Erdemoğlu, Ece Gözen, Ayhan Yetkin, Raise – Vanessa Sasson ve Zeynep Tosun koleksiyonlarından  sizler için seçtiğim tasarımlar…

ISTANBUL, TURKEY - OCTOBER 10: A model walks the runway at the Raisa-Vanessa Sason show during Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul s/s 2014 Presented By American Express on October 10, 2013 in Istanbul, Turkey. (Photo by Ian Gavan/Getty Images for IMG)

ISTANBUL, TURKEY – OCTOBER 10: A model walks the runway at the Raisa-Vanessa Sason show during Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul s/s 2014 Presented By American Express on October 10, 2013 in Istanbul, Turkey. (Photo by Ian Gavan/Getty Images for IMG)

11

Elif Kask, Sevinç Ormancı, Elçin Oflaz

12

Raisa-Vanessa Sason – Runway – MBFWI S/S 2014

ISTANBUL, TURKEY - OCTOBER 07: Fashion is presented at the Maid In Love show during Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul s/s 2014 presented by American Express on October 7, 2013 in Istanbul, Turkey. (Photo by Vittorio Zunino Celotto/Getty Images for IMG)

ISTANBUL, TURKEY – OCTOBER 07: Fashion is presented at the Maid In Love show during Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul s/s 2014 presented by American Express on October 7, 2013 in Istanbul, Turkey. (Photo by Vittorio Zunino Celotto/Getty Images for IMG)

ISTANBUL, TURKEY - OCTOBER 08: Models walk the runway at the Mercedes-Benz Presents Zeynep Tosun show during Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul s/s 2014 presented by American Express on October 8, 2013 in Istanbul, Turkey. (Photo by Ian Gavan/Getty Images for IMG)

ISTANBUL, TURKEY – OCTOBER 08: Models walk the runway at the Mercedes-Benz Presents Zeynep Tosun show during Mercedes-Benz Fashion Week Istanbul s/s 2014 presented by American Express on October 8, 2013 in Istanbul, Turkey. (Photo by Ian Gavan/Getty Images for IMG)

 

 

 

BİR BETSEY JOHNSON MASALI
Betsey’in tasarımları ile her zaman sıra dışı olmuştur. Hem tüm kadınlar, hem de genç moda tasarımcıları için harika bir rol modelidir Betsey… O büyülü Mercedes-Benz Fashion Week SS/2014 Defilesi’ni kaçıramazdım. İşte muhteşem koleksiyon…

The Betsey Johnson Spring 2014 collection is modeled during Fashion Week in New York, Wednesday, Sept. 11, 2013. (AP Photo/John Minchillo)

The Betsey Johnson Spring 2014 collection is modeled during Fashion Week in New York, Wednesday, Sept. 11, 2013. (AP Photo/John Minchillo)

The Betsey Johnson Spring 2014 collection is modeled during Fashion Week in New York, Wednesday, Sept. 11, 2013. (AP Photo/John Minchillo)

The Betsey Johnson Spring 2014 collection is modeled during Fashion Week in New York, Wednesday, Sept. 11, 2013. (AP Photo/John Minchillo)

7

Lady Gaga Tasarımları

18

 

İlkbahar/Yaz defilesinde, 70. yaş doğumgününe özel bu görseli de sizlerle özellikle paylaşmak istedim. Kadın her yaşta kusursuz bir varlık, öyle değil mi?
Modanın tasarıma verdiği hareketle adrenalin ve dinamizmle  biz mimarlar  hep aynı şeyleri yapmak zorunda kalmayacağız… Bu sebepten  klasik biri olmama rağmen yaşamımda moda hep olsun istiyorum… Modanın çılgınlığın yanı sıra barışın huzurun olduğu içimizdeki çocuğun hep olduğu nice yaratıcı paylaşımlara…
Y.Mimar Sevinc Ormancı
sevincormanci@superonline.com
Twitter @sevincormanci
– See more at: http://www.modaheryerde.com/mimari.html#sthash.zXh8ql5V.dpuf

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *