THE BEST OPERA HOUSE DESİGNS

EN İYİ OPERA BİNA TASARIMLARI

1) CKK Jordanki Opera Binası

CKK Jordanki,© Jakub Certowicz

Proje Künyesi

Mimar: Fernondo Menis

Proje Alanı: Polonya

Proje Tarihi: 2011

Opera binasının yapıldığı arsanın yarısı yeşil alan olarak kullanılmaktadır. Yapının etrafını çevreleyen nehir manzarası ile yapı ilişkisini vurgulamak amacıyla, yapı özellikle az katlı olarak kurgulanılmıştır. Opera binasının yapıldığı topoğrafyaya uygun olarak, yapının strüktürel yapısı da kaya şeklinde tasarlanmıştır.

CKK Jordanki,© Jakub Certowicz

Polonya’nın bu bölgesindeki tuğlalar UNESCO Dünya Mirası arasında yer almasından dolayı, yapının iç mekanı tasarlanırken bölgenin tuğla yapısından referans alınmıştır.
CKK Jordanki,Render 4

 Yapının opera kısmında tasarlanan üst örtü mobil çatı olarak tasarlanmıştır. Mobil çatı, kırıklı ve modüler yapısı sayesinde kolayca hareket ettirilebilmektedir. Bu sayede yapı sadece opera binası değil; aynı zamanda sinema salonu, tiyatro, etkinlik alanı vs. gibi birçok özellikte kullanılabilmektedir.

 

2)Great Amber Opera Binası

Proje Künyesi

Mimar: Volker Giencke

Proje Alanı: Litvanya

Proje Tarihi: 2015

Mimar Volker Giencke tarafından tasarlanan Büyük Amber opera binası Kasım 17 tarihinde açılmıştır. Bölgenin ilk ve en önemli  kültürel mirası olarak görülen proje, uzun ve çok aşamalı 12 senelik bir program sonunda tam anlamıyla inşa edilebilmiştir.

“Büyük Amber” şeffaf, amber- renkli cephesi olan  koni şeklinde, yatay olarak tasarlanmış bir yapıdır. Yapıya ismini veren amber renkli cephenin içinde kurgulanan büyük opera salonu 1000’den fazla kullanıcı için oturma alanı sağlamaktadır.Yapı opera salonun yanı sıra bale stüdyosu, fuayene alanı ve tiyatro işlevlerinde de kullanılmaktadır.

 

3)  Le Rosey Opera Binası

 

Proje Künyesi

Mimar: Bernard Tschumi Architects

Proje Alanı: İsviçre

Proje Tarihi: 2014

Proje alanının isminden yola çıkılarak yapı “le rosey” yani bir gül şeklinde tasarlanmıştır. Dış cephe kararında tercih edilen beyaz cephe geceleri ışığı yansıtarak parlak bir görünüm sağlarken, gün içinde de farklı formundan dolayı dikkat çekmektedir.

Yapı çok işlevi olan bir opera binası olarak tasarlanmıştır.İç mekana girildiğinde kullanıcı, ana konser ya da gösteri salonu, konferans salonları ve siyah bir kutu şeklinde tasarlanan tiyatro salonu ile karşılaşmaktadır. Zemin kotunun sol tarafı eğitim mekanlarından oluşmaktadır. Sağ tarafta ise öğrenme merkezi, teras ve restoran yer almaktadır.

 

4)The Flow Opera Binası

 

Proje Künyesi

Mimar: atelier d’architecture King Kong

Proje Alanı: Fransa

Proje Tarihi: 2014

Yapı Fransa, Lille şehrinde yer alan Moulins mahallesinin kültürel kalkınma projesi çerçevesinde tasarlanmıştır. Opera binası işlevinin yanı sıra yapı aynı zamanda bir “hip-hop house” olarak kullanılmaktadır. Yapı aynı zamanda dans, tiyatro, plastik ve görsel sanatlar gibi birçok proje de ev sahipliği yapmaktadır.

 

5)La Luciole Opera Binası

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *