VINTAGE STYLE FROM PAST TO PRESENT
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE VİNTAGE STİL. Geçmişte şaraplar için kullanılan ve ‘bağ bozumu’ anlamına gelen ‘vintage’terimi zaman içinde iç mimari tasarımda, eşyalarda kullanıldığı gibi otomobil ve moda gibi farklı sektörlerde de kullanılmaya başladı.
Geçmişte şaraplar için kullanılan ve ‘bağ bozumu’ anlamına gelen ‘vintage’terimi zaman içinde iç mimari tasarımda, eşyalarda kullanıldığı gibi otomobil ve moda gibi farklı sektörlerde de kullanılmaya başladı.
Bu loft daire geçmiş çizgilerin günümüz çizgileriyle harmanlanmış olmasıyla oldukça şık vintage özellikler taşıyor. Yoğun ışıkla aydınlatılan daire, mobilyaları ve tuğla duvarlarla günümüzde sık sık karşılaştığımız vintage stiline güzel bir örnek.
Vintage modası; belli bir döneme ve belli bir tasarımcıya ait olan, üretildiği dönemin belirgin izlerini taşıyan, ikonlaşmış kıyafet ve tasarımlara denir. Aynı zamanda eski, seçkin ve değerli tasarımlar için de ‘vintage’ terimi kullanılır. Ancak atlanmaması gereken önemli bir detay her ikinci el kıyafet vintage değildir. Bir tasarımın vintage olabilmesi için belli bir dönemde üretilmesi ve üretildiği dönemin belirgin izlerini taşıması gerekir.
Vintage; 1920 ve 1980’lere kadar olan dönem mobilya, giysi ve aksesuarlarıdır.
Vintage’ın bir diğer özelliği tasarımda kullanılan doğal malzemelerdir. Doğanın verdiği huzuru ve doğayla iç içe olmayı seviyorsanız, vintage tarz tam da size uygun bir tasarım olabilir. Tek katlı, büyük mt2 ye sahip olup, yüksek tavanlı çatılı evler bu tasarım uygulaması için ideal evlerdir. Genellikle bu evlerde ahşap, geleneksel ve doğal malzemeler kullanılır. İnce işçilikle malzemeler işlenir. Doğayı temsil eden pastel renklere de yer verilebilir.
Eski, antika eşyaları değerlendirerek bu tarzı evlerimizin içine sokabiliriz. 50’li yıllardaki parçalarla günümüz tasarımlarını bir araya getirerek evinizde harikalar yaratabilirsiniz. Eski dönemlere ait mobilyalar, yeni döşemelerle kaplanarak bu tarza uygun hale getirilebilir. Kalın, döşemelik kumaşlar kullanılır. Yine geçmişten kalan şık tepsileri sehpalarınızın üzerinde aksesuar olarak kullanabilirsiniz.
Renk olarak pastel tonlar tercih edilir. Açık mavi, sarı, pembe duvarlarda açık, aydınlık renkler tercih edilir. Ağırlıklı olarak da en çok kırık beyaz kullanılır. Aksesuarlarda yine çok renkten kaçınılır. Duvar kâğıtları bu tarzda da kendisini gösterir. Beyaz tonlarda tercih edebileceğiniz duvar kâğıtları salonu daha göz alıcı ve zarif gösterir. Bu sayede o yılların nostaljik havasını yakalayabilirsiniz. Tarzlarındaki benzerliklerden ötürü birbirleriyle çok güzel bütünlük sağlayan Loft ve Vintage güzel bir takımdır.
Vintage stil dekorasyonda asıl olan eski ve yeniyi harmanlamak dedik. Öyleyse evi döşerken geçmişteki stillerin özelliklerinden fikir almalıyız. Geçmişin stilleriyle kendi fikirlerinizi birleştirip çok hoş tasarımlar yapabilirsiniz.
.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!