KOZMOPOLİT ÇİZGİLER…
Sanki İstanbul ve Paris… Farklı kültürlerdeki insanların aynı şehirlerde buluşması gibi klasizm çizgilerini taşıyan mobilyaların farklı kültürleri içermesi sonucu ortaya çıkan kozmopolit çizgiler bir çoğumuz için cazip gelebilir. Her ülkenin stilleri kendilerine göre yorumlayışı farklıdır. Bu sebepten farklı kültürlerin aynı stilde buluşması bile farklı atmosferler yaratmaktadır.
Bu sayımızda sizin için seçtiğimiz mekan bu özelliği en tipik şekliyle yansıtıyor. Birinci mekanımız Kopenhagen, Roma ve Amerikan empresyonizminin kültürlerini taşıyor. Ressamlardan Daniel Garber’in resimleri, Kopenhagen’den seçilen geçmiş dönemlere ait mobilyalarla süslü. Bu örnek mekanlarda dikkat çeken ortak özellik altın varak. Mobilyadan aynaya, çerçeveden aksesuara hepsinde altın varak dikkat çekiyor. Altın varakla en fazla bağlantı sağlayan renkler sarı, yeşil, mavi. Bunun yanında arada kullanılan kırmızı, pembe gibi canlı renkler mekana oldukça hoş bir canlılık veriyor. Bu tarz evlerin en önemli özelliği, mekanda yaşayanların kişiliğini ve zevkini en iyi şekilde yansıtması. Bu özellik de göz önüne alındığında bu tarz evlerde evin sahibiyle iç mimar çok yakın bir şekilde çalışmalıdır. Çünkü iç mimar evin sahibinin seçimlerini doğru yerde ve uyumlu bir şekilde yansıtacaktır mekana. Farklı kültürlerin bir arada kullanılması ve bunların uyumlu olabilmesi göründüğü kadar kolay bir iş değildir.
Böyle kozmopolit bir evde temelde bir stil seçmelidir örnek olarak. Birinci mekanda temelde neoklasik seçilmiştir. Özelikle aksesuar, koltuk ve sehpalarda 14. Loui Dönemi göze çarpmaktadır. Ayrıca dönemin renkleri de bu dekorasyonda önemli faktörlerden biridir. Örnek mekanlarda seçilen dönemin açık renkleri olduğu için mekan geniş görünmektedir. Bu bilinçli bir tercih olabildiği gibi olmayabilir de. Bu da gösteriyor ki bir evi dekore ederken dönemin özelliklerinin yanı sıra farklı kültürleri bir arada tutmak yeterli olmuyor. Kişiliği yansıtan mekanlarda mekanın geniş gösterilmesi de önemlidir.
Kozmopolit çizgilerde göze çarpan bir başka noktada mekanın kişiliği yansıtmasının yanında ferah ve rahat da olması. Bir başka deyişle oturacak kişinin yanı sıra rahat ve ferah bir ev istemesi en doğal hakkıdır. Evin sahibinin seçimleri yaparken iç mimarla çalışması bu sebepten gereklidir. İkinci örnek mekanda da 18. yüzyıl koltuklarının yanı sıra barok stili aplikler kişiliği yansıyan geçmiş dönem aksesuarları olarak aynı düşünceler içinde kullanılmıştır. Birinci örnek mekanda olan kültürler olmayıp başka kültürler olsa da amaç aynı. İster açık renklerle ister araya atılan renkli mobilyalar olsun, mekan kişiliğinizi yansıtsın. Ayrıca mekan kurallara uyulduğu sürece her zaman şık, zengin görüntü vererek dikkat çekici olabilir. Önemli olan ev sahibi tarafından mobilya aksesuarlarının fonksiyonel olarak uyumlu yerleştirilmesidir. Farklı kültürlerin oluşturduğu tezatlıklar oldukça hoş görüntüler yaratmaktadır, yeter ki doğru uygulansın. Siz de bu kültürlerin yanı sıra Osmanlı kültürünün veya tercih ettiğiniz kültürleri bir arada kullanarak kozmopolit bir atmosfer yaratabilirsiniz Yapacağınız tek şey hangi kültürleri seçeceğinize karar vermek.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!