Dünyaca ünlü mimar& iç mimarların tasarım dünyası World-renowned architects & amp; The world of interior design architect
Günlük hayatımızda mimarinin yeri büyüktür. Sitemizde büyülenerek karşılaştığınızevlerden, tarihi ve efsanevi yapılara kadar, mimari her zaman çevremizi saran bir faktör olmuştur. Bu ev ve diğer yapıların ardındaki tüm isimler ve bahsettiğimiz 10 mimar, mükemmel tasarım konusunda ustalarımızdır.
1. Frank Gehry (doğum: 02.28.1929)
Gehry’nin yenilikçi ve özel eserlerinde hiçbir hata yoktur. Onun yapıları o kadar ikoniktir ki dünyadan çok sayıda turist yarattığı mimari eserleri büyülenerek izler. “Vanity Fair” isimli çağımızın en önemli mimarisinde, modern mimarinin önde gelen bir ismi olduğunu kanıtlamıştır. Ayrıntıları ve yüzeyleri öne çıkarma yeteneği onun en belirgin özelliği ve mantığı hiçe sayarak materyalleri bir araya getirmesi de sevilen özelliklerindendir.
Frank Gehry – Lou Rovo Center
En bilinen projeleri: Los Angeles Walt Disney Conser Alanı, Bilbao’daki The Guggenheim Müzesi, Düsseldorf’da Der Neue Zollhof ve Elciego’da the Marqués de Riscal Vineyard Hotel.
2. Frank Lloyd Wright (doğum:06.08.1967)
Bazıları Frank Lloyd Wright’ı tüm zamanların en iyi mimarı olarak kabul eder. Hiç resmi bir mimarlık eğitimi almamış olmasına rağmen, hem iç hem de dış tasarım konusundaki metodları onu zamanının en iyisi yapmıştır. Mütevazi Amerikan alçakgönüllülüğü, zamanın diğer bir efsanesi olan Louis Sullivan’dan eğitim almasına fırsat vermiştir ve günümüze kadar da yarattığı doğal manzaralı yapılarla tanınır hale gelmiştir. 150 sene sonra bile onun binalarındaki doğal ve organik konsepti, onu tüm zamanların en iyi mimarlarından biri yapıyor.
Frank Lloyd Wright’ın en iyi çalışmalrı: Guggenheim, Fallingwater ve daha fazlası…
En bilinen eserleri: New York’taki The Guggenheim Müzesi, Mill Run Pennsylvania’daki Fallingwater Residence, Arizona State Üniversitesi Gammage Auditorium & Taliesin West – Scottsdale, Arizona’daki Wright’ın evi ve stüdyosu.
3. Ieoh Ming Pei – I.M. Pei (doğum: 26.04.1917)
Çinli mimar genç bir üniversite öğrencisi olarak Amerika’ya geldi ve modern mimarinin en iyilerinden biri oldu. 80 yıldan sonra bile I. M. Pei’nin Çin etkisiyle birlikte eşsiz geometrik formlar kullandığı çalışmaları hala ilgi çekmektedir. Colorado’da Atmosfer Araştırmaları için hazırladığı Ulusal Merkez, Pei’nin inanılmaz geometrik formu ve çevreleyen doğal öğeleriyle bezelidir. Pei’nin eserlerindeki zarafetinden en prestijli ülkeler de esinlenmiştir.
I.M. Pei’nin Grand Louvre Müzesi Girişi – Paris / Fransa
Mimar I.M. Pei
En bilinen eserleri: : Boston’da John F. Kennedy’nin başkanlık Kütüphanesi ve Müzesi, Washington D.C’deki Ulusal Sanat Galerisi, Paris’teki Piramit Le Grand Louvre ,Hong Kong’daki Çin Banka Kulesi ve Doha’daki İslam Sanatları Müzesi.
4. Zaha Hadid (doğum: 31.10.1950)
Efsanevi Zaha Hadid, PRİTZKER Mimari ödülünü alan ilk kadın mimardır. Irak, Hadid’de doğan Zaha Hadid, bu ‘Mimarinin Nobel’i’ödülünü almaya tekrar tekrar devam etmiştir. Hadid’in eserleri, ileriye dönük, alışılmadık ve cesaretli olarak tanımlanır. Projelerinin çoğu hiçbir zaman inşa edilmedi, ama o 2008’in Forbes listesinde en güçlü 69. kadın olarak oylandı. Onun güzel binaları, her zaman ağzımızı açık bırakmayı başarmıştır.
En bilinen projeleri: Zaragoza Pavillion Bridge 21. Yüzyıl Sanatları Ulusal Müzesindeki MAXXI, Innsbruck’taki Bergisel Ski Jump, Phaeno Science Center ve Guangzhou’daki Opera Evi.
5. Philip Johnson (doğum: 08.07.1906)
New York Modern Sanatlar Müzesi’nde Mimari ve Tasarım Departmanının Kurucusu olarak bilinen Amerikan mimar Johnson’ın çalışmaları her zaman ilk bakışta tanınır. Connecticut’taki camdan evi onun minimal anlayışını ortaya koyan en önemli yapılarından biridir. Onun camı, çeliği ve daha sonraları kristali kullanması, kendisine dünyada ün kazandırmıştır. California’daki Kristal Katedral, çocukların peri masallarında anlatılan mekânlara benzer ve Johnson’ın Minimalist Pop-Art stilinin en iyi örneklerindendir.
Philip Johnson – Kristal Katedral
Mimar Philip johnson
En bilinen tasarımları: New York City’deki Seagram Binası, Mies van der Rohe ile birlikte yaptığı Berlin / Almanya’daki Philip-Johnson-Evi, California’daki Crystal Katedral ve Radyo/ Televizyon Müzesi.
6. Tom Wright (doğum: 18.09.1957)
Günümüzde sadece bir yapıyla dünyanın en iyi mimarlarından biri olmak mümkün mü? Eğer bu yapı, Dubai’nin en göz alıcı binasıysa, evet. Tom Wright, Dubai’deki Burj Al Arab’ın mimarıdır. Bu yapı, lüks koşulları ve modern mimarinin en bilinen oteli olarak kabul edilir. Dünyanın en büyük avlusu ve tepesindeki büyük tenis kortuyla bu otelin mimarı Tom Wright, mükemmel modern mimarlar listesinde olmayı kesinlikle hak ediyor.
Tom Wright – Burj al Arab helikopter pisti, aynı zamanda dünyanın en yüksek tenis kortu
Mimar Tom Wright
7. Ludwig Mies Van Der Rohe (doğum: 27.03.1886)
Genellikle ‘Mies’ ismiyle anılan Alman-Amerikan mimar, Le Corbusier ve Walter Gropius ile modern mimaride çığır açmıştır. Mies’in minimalist olması, mimariye ‘daha az daha iyidir’ yaklaşımını kazandırması ve cam tabakalarla çelik iskeleti iç mekânları ayırmak için kullanması modern mimarideki en karakteristik özelliklerindendir. Onun açık mekan tasarımlarının özgünlüğü ve iç mekandaki anlayışıyla mobilyaları kullanma şekli, bugünün mimarisinde de sıkça kullanılmaktadır.
Mimar Mies Vander Rohe
En bilinen projeleri: İspanya Barcelona’daki Barcelona Pavilion, Almanya Berlin’deki Yeni Ulusal Müze, New York City’deki Seagram Binası ve Chicago, Illinois’deki Crown Hall.
8. Renzo Piano (doğum: 14.09.1937)
İtalyan mimar 2008’de Time dergisinin en etkileyici 100 ismi arasına girdi. “Italian Pritzker” ödüllü Piano, kendi alanında modern mimarinin şekillenmesinde çok etkili bir isim olmuştur. Londra’daki Avrupa’nın en yüksek gökdeleni olan ‘The Shard’ yapısı nedeniyle fazlaca tepki çekmesine rağmen, çoğu kişi bu yapının 21. yüzyılda Londra’nın yolunu açtığını düşünüyor. Genç yaşlarda dünyaca ünlü mimar Louis Kahn ile çalıştı ve daha sonra benzersiz uygulamaları ve detaylarıyla tanındı.
Mimar Renzo Piano
En dikkat çekici projeleri: İngiltere’de yeni açılan Shard, Amsterdam’daki NEMO Bilim Merkezi, New York’taki New York Times Binası ve Japonya’daki Kansai Uluslar arası Havaalanı.
9. Jean Nouvel (doğum: 12.08.1945)
Nouvel, yıllardır projeleriyle (Pritzker 2008’i de içeren) sayısız prestij ve onur ödülü kazanmış Fransız bir mimardır. Nouvel’i uluslar arası üne kavuşturan en önemli başarısı ise Paris’te Arap Dünyası Enstitüsünün düzenlediği tasarım yarışmasını kazanması olmuştur. Doğu cephesindeki otomatik olarak açılıp kapanabilen lensler, Arabistan’ın kafes işini andırıyor ve içeri giren ışığın dengelenmesini sağlıyor. Nouvel’in çalışmaları dünyaca ünlüdür ve onun yenilikçi ve orijinal mimari anlayışı onu birçok modern mimardan ayırır.
En ünlü çalışmaları: Paris’teki Arab World Institute, Tokyo’daki Denstu Binası, Prag’daki Ziaty Andel, Viyana’da Gasometer A ve Paris Seguin Adası Les Grandes Tables.
10. Moshe Safdie (14.07.1938)
Safdie de Louis Kahn’ın modern mimarlık kariyerine sahip olmasını sağladığı diğer bir çırağıdır. Haita’lı Safdie 1967 yılındaki Uluslar arası & Evrensel sergisiyle tanınır (Expo 67, Canada’nın yüzüncü yıl dönümünü kutlamak amacıyla düzenlenmiş ve hatırı sayılır kültürel bir başarı elde etmiştir.) Safdie’nin Canada Büyük Mimarlık Kurumundan aldığı altın madalya, onun camiaya kabul edilmesini sağlamıştır.
Safdie’nin en ünlü projeleri: Kanada Ulusal Müzesi, Montreal Habitat 67 ve Hindistan Punjab’daki Khalsa Mirası Anıtı.
Modern mimarinin en başarılı 10 mimarı olarak belirlenen bu isimlerin dışında da binlerce mimarın yarattığı mükemmel ve ilham verici binaların ve aksesuarların çevremizi sardığı bir dünyada yaşıyoruz. Evedekorasyon olarak, sizin de eklemek isteyebileceğiniz başarılı isimleri yorumlarınızda paylaşmanızdan mutluluk duyarız.
Konu: Dünyaca ünlü mimarlar ve ünlü iç mimarlar, En iyi mimarlar, En ünlü mimarlar, Ünlü iç mimarlar ve eserleri, Ünlü mimarlar ve projeleri.
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!