Bir Mimarın Sanatla Olan Aşkı
Sanat farklı bakışlarda özgür olmayı kabul edebilmeyi, ortaya koyabildiği gibi kişiye dinamik yenilikçi yaratıcı duyarlı iletişime açık olmayı teşvik ettiği ve tasarımlarımıza ilham kaynağı olduğu için, 13. İstanbul Bienali biz mimarlar için her zaman vazgeçilmezdir. Bienal çerçevesinde olan 88 sanatçı ve sanatçı grubunun işlerinin yer alacağı 13. İstanbul Bienali, İstanbul Kültür Sanat Vakfı( IKSV) Koç Holding sponsorluğunda 14 eylül ‘Anne ben barbar mıyım?’ başlığıyla açılan kapılarını 20 ekim pazar gününe kadar devam edecek… Size önereceğim Sakıp Sabancı Müzesindeki Anish Kapoor ,Galerist’deki Art International, Borusan Contemporary, Kadir Has Üniversitesi’ndeki Drew Tal, Çağla Cabaoğlu Art Gallery Komet Moment, Bienal kapsamındaki PG Art Gallery’ de ve İsmail Acar atölyesindeki sergiler gidilmesini önereceğim sergiler arasında.
DOĞUYA YÖNELİŞ…
Sizler için kaleme aldığım 13. Bienal kapsamında sergilerdeki açılışlarına gittiğim Drew Tal ve İsmail Acar’ın sergisi bu yazımın görselleriyle 13. Bienal sergisinden favorilerim arasında… Neden bu ikisi derseniz cevabını iki bölümlük yazımda göreceksiniz… 13 Eylül Cuma günü Kadir Has Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Can Has ve eşi Ahu Has ev sahipliğinde düzenlenen kokteylinde iş ve cemiyet hayatının önde gelen isimlerinin yanı sıra koleksiyonerleri de bir araya getirdi. Kadir Has Üniversitesi’nin Rezan Has Müzesi’nde Henk Slager’in üstlendiği Şen Bilge ile ‘Doğuya Yöneliş’ sergisinin açılışında Tiong Ang’ın çalışmasında canlı bir performası da sanatseverlerle buluşturuldu. Bu sergiyi seçmemin en önemli sebebi kelimelerle ifade edemediğim doğuya yöneliş in gizemini Drew Tal’ın eserleriyle ifade etmek istemem… Uzakdoğu’dan, Doğu’dan portrelerle ve portrelerdeki yansımalardan da göreceğiniz gibi güzelliğin yanı sıra doğuya yönelişin gizeminin, anlamının tüm yansımaları karşımızda…
ÜNLÜ RESSAM İSMAİL ACAR ATÖLYESİNİ N KAPILARINI ÜNLÜ SANATÇILARA AÇTI…
13. İstanbul Bienali kapsamında Barselona merkezli Tatiana Kourochkina Galeria dart Ariel Roger Paris kuratörlüğünde gerçekleştirilen Green Flower Street isimli sergi görülmeye değer… 20 yıldır çalışmalarını sürdürdüğü atölyesini ilk kez farklı sanatçılar ile birlikte ortak bir konsept doğrultusunda açan ressam İsmail Acar sergide; fotoğrafçılıktan heykele video yerleştirmeye ve dijital teknolojiden oluşan eserleri bulunan bir çok yabancı sanatçı ile çalıştı. Din dil ırk ayrımı olmadan bir araya gelen 17 sanatçı sanatın birleştirici gücünü bir kez daha kanıtladı.
GÖRME ENGELLİLERE GÖRE ÖZEL AYARLANMIŞ SERGİ ALANI
İsmail Acar’ın sergisini favorilerim arasına almamın sebebi ise görme engellilere özel olarak tasarladığı alan… Dünyada ilk kez görme engellilerinde gezebileceği bir sergi konsepti ile sanatseverlerin karşısına çıkan İsmail Acar görme engellilerin karanlık dünyalarından yola çıkarak onları engelli olmayan sanatsever ve izleyici olarak konumlandırıyor. Ve bu düşüncenin beni derinden etkilediğini saklamayacağım… Beş duyu konsepti ile adlandırdığı sergilendirmede bir anlamda görenlerin dünyasını, görmeyenlerin dünyası ile karşılaştırıyor. İsmail Acar; siyah oda ve beyaz oda temalarıyla iki ayrı dünyayı bir düzleme taşıyor… Sergi; 12 kasıma kadar gezilebilir…
İsmail Acar’a bu duyarlılığından ötürü tüm sanatseverler ve kendi adıma teşekkür etmek istiyorum..
Pek çok anlamda önemli bir kültür merkezi olan İstanbul’un kültür ve çağdaş sanat alanında varlığını güçlendirmesine destek olan bir çok kuruluş mevcut. Bu kuruluşları da ayrıca gönülden kutladığımı belirtmek istiyorum. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un da ifade ettiği gibi İstanbul Bienali’nin Venedik Sao Paolo ve Sydney gibi dünyanın en prestijli bienalleri arasında yer almasından gurur duymalarına yürekten katılıyorum… İstanbul gibi kültür sanat şehri olan bir şehirde bir mimar olarak yaşamaktan dolayı gurur duyuyorum…
Daha nice sanat mimari dolu paylaşımlara…
Y. Mimar Sevinç Ormancı
sevincormanci@superonline.com
Twitter @sevincormanci
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!