40 Yıllık Hatırı Olan Sanal Müze Kahvehaneleri

40 Yıllık Hatırı Olan Sanal Müze Kahvehaneleri…
Günümüzde herkesin yaşamına giren vazgeçilmez tadıyla gönüllere taht kurmuş  kahvenin genel olarak  geçmişinden günümüze gelişini  tasarımla ilişkisini merak edenler… Bu yazım sizler için… Başlamadan önce Türk kahvenizi hazırlayın ve yanınıza alın derim… Çünkü okumaya başladıkça duyacağınız hazzı sadece kahvenin tadından değil  adına yaratılan sanal müze projelerinden, hikayelerinden de alacaklar. İçtiğiniz kahvenin sadece bir kahve olmadığının farkına varacaksınız. Ardından bir merak belirecek ve benim gibi  tarihçesini merak edenleriniz bu sanal müzeyi ziyaret etmek isteyecekler…
2013 yılı Kasım ayı içerisinde Sayın Topkapı Sarayı Müze Yönetiminin değerli katkı ve destekleri ile “Topkapı Sarayı Müzesi” nde gerçekleştirilmesi planlanan, Türk kahvesinin kavrulması, öğütülmesi, pişirilmesi ve sunumu ile ilgili tüm aşamalarda kullanılan tarihi obje ve ekipmanların, çeşitli koleksiyonlardan derlenerek bir çatı altında toplanacağı, yüzyıllar boyunca yaşanmış değişimleri ve süreçleri yansıtmaya yönelik olarak çok geniş kapsamlı bir serginin düzenlenmesine ilişkin çalışmalara başlanılmıştır.

 Amadeo Topkapı Sarayı Müzesi – Sergi Projesi PreziosiYapı Kredi Yayınları Kahve Kırk Yıllık Hatırın Kitabı

Amadeo Topkapı Sarayı Müzesi – Sergi Projesi
PreziosiYapı Kredi Yayınları Kahve Kırk Yıllık Hatırın Kitabı

Türk kahvesini her yönüyle ele alarak bu konuda kültürel ve tarihsel değeri olan objelerin toplanarak sergileneceği, bilgilendirici, sergilerle zenginleştirilerek görsel yönüyle de yerli ve yabancı kullanıcılara hitap edecek, bu konudaki en kapsamlı müzenin oluşturulması hedeflenmektedir. Türk Kahvesinin, geniş kitlelerle paylaşılması amaçlanmaktadır.
Türk kahvesinin dünya tarihinden başlayarak, etnik ve coğrafi gelişimi, Osmanlıya girişi, Türk Kahvesi kültürünün gastronomi ve geleneklerimiz içindeki yeri, pişirme teknikleri, servisi ve sunumu konularındaki tüm detayların görsel kaynakların kullanıcılara sergileneceği, statik bir müze olmaktan çok farklı etkinlikler, yarışmalar, sergi odaları, galeriler, kütüphane, arşiv ve cafe gibi bölümlerle içeriği sıklıkla yenilenecek, öğretici ve dinamik, kahve ile ilgili pek çok ilgili tarafı bir platformda toplayacak olan modern bir Sanal Müzenin oluşturulması projesidir. Sanal müzenin tasarımı Tabanlıoğlu Mimarlık tarafından yapılmıştır. Kahvenin renginden biçiminden dokusundan ilham alınarak Osmanlı kültüründen esinlenilerek  minimal anlayışla tasarlanılarak yapılan kahvehane müzesi tasarım olarak kahvenin sadece bir kahve olmadığının ayrıca. şerbet bardaklarından fincanlardan başlayarak müzelere kadar uzanabilecek yelpazenin kanıtıdır…

 

6

Avrupa (Meissen) porseleni fincan ve zarfı İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Şehir Müzesi Env. No 3880Yapı Kredi Yayınları Kahve Kırk Yıllık Hatırın Kitabı

2 3 4 5
Türk kahvesinin yapımında kullanılan kahvenin tipi, kavurma tekniği, kavurma ve öğütme dereceleri, paketleme tipi, fincan başına kullanılacak kahve miktarı ve şeker miktarları, pişirme için kullanılan su, cezve, ısı kaynağı ve fincan özellikleri, köpük, kıvam, renk değerleri, sıcaklık aralığı, sıvı, içim ve telve değerleri gibi kriterlerin belirlenerek Türk Kahvesi ile ilgili ürün, metot ve hizmet standart ve literatürünün oluşturulması ve yaygınlaştırılarak uygulamaya geçirilmesi projesidir.

7

Bağa-gümüş şerbet bardakları, Osmanlı, 19. Yüzyıl (Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu)Yapı Kredi Yayınları Kahve Kırk Yıllık Hatırın Kitabı

Bu projede, Türk Kahvesinin standartlarının belirlenerek marka tescilinin yapılması, gerekli laboratuar ve denetim mekanizmalarının kurulması, bu konuda akreditasyon kurumu özelliklerinin kazanılarak devamında Türk kahvesi sunulan mekânların akreditasyon mekanizması ile denetim altına alınarak geleneksel ve manevi mirasımız Türk Kahvesinin değerinin korunması ve geliştirilmesi hedeflenmektedir.

8

Eskiden kahvehanelerin vazgeçilmezi olan nargile, 20. yüzyılın ortalarından itibaren yalnızca nargile kahvelerinde kahveye eşlik eder. (Yapı Kredi Selahattin Giz Koleksiyonu)Yapı Kredi Yayınları
Bu proje sayesinde kültürel ve manevi mirasımız olan Türk Kahvesinin ülke çapındaki çeşitli müzelerde kurulmakta olan modern kahvehanelerde belirlenmiş yüksek kalite standartları doğrultusunda hazırlanarak pişirilmesi ve en iyi şekilde sunumunun yapılmasıyla, Türk Kahvesinin dünya çapındaki bilinirliğinin, marka değerinin ve tüketim miktarlarının arttırılması için Bilintur işbirliğiyle yürütülmekte olan bir projedir
17 Ocak 2012 tarihinde Adile Sultan Sarayı’nda düzenlenen “Kahve’nin Yolculuğu” temalı gala gecesinin ikinci ayağının 2013 yılında “Viyana – Spanish Riding School” adresinde gerçekleştirilerek, Avrupa’nın kanaat önderlerini buluşturacak bir davet ile kahvenin yurtdışına açılması düşünülmektedir. Böylece, Türk Kahvesinin bu coğrafyada bilinirliğinin ve tarihi özellikleri ile hak etmiş olduğu itibarının, yeniden yaygınlaştırılarak arttırılması hedeflenmektedir. Amacı, Türk Kahvesinin öyküsü çerçevesinde kahvenin dünden bugüne kadarki uzun serüveni ile kendisini günde milyonlarca insana fincan fincan içirten kalitesini ve tarihini dile getirmek suretiyle ilk kahve tohumları, bunların dünyaya yayılışı, Türklerin kahvenin yayılmasına olan katkısı, Osmanlı’daki kahve kültürü, kahveyle ilgili çeşitli efsaneler, fal ‘sanatı’ ve dünden bugüne Türk Kahvesi gibi ana bölümlerden oluşması düşünülen, gelecek nesiller için eğitici özellikte bir belgeselin oluşturulması projesidir..
Bu projenin de 40 yıllık hatırı olan kahve kadar 40 yıllık hatırı olacağına eminim…
Sevgiyle 40 yıllık hatırı olacak projelere, tasarımlara hep beraber…

Y. Mimar Sevinç Ormancı
sevincormanci@superonline.com
Twitter @sevincormanci
– See more at: http://www.modaheryerde.com/40-yillik-hatiri-olan-sanal-muze-kahvehaneleri.html#sthash.R1jaCJN1.dpuf

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *