2015 Ağaç Keçi Yılı’nda mutluluğu yakalamak ve Feng Shui’yi mimariye uyarlamak 2015 Year of the Goat Trees capture the happiness and to adapt Feng Shui architecture

Çin astrolojisine göre 19 Şubat itibariyle yeni bir yıla girdik. Bu yeni senede olumlu enerjinin akışını kolaylaştırmak için mekanlarımızda yeni bir düzenleme yapmak hepimize iyi gelecektir. Doğanın gücünden faydalanarak Feng Shui’ye göre yapacağımız düzenlemelerle 2015 yılı sonunda, yaşamınızdaki değişikliği görmeye ne dersiniz? Denemekte fayda var… Feng Shui’nin esası bizi çevreleyen zararlı enerjileri bastırmak, iyi enerjileri ise arttırmaktır. Feng Shui’yi tam olarak anlamak için onun altında yatan önemli 3 faktörü tanımak gerekir.

Feng Shui’yi tam olarak anlamak için onun altında yatan önemli 3 faktörü tanımak gerekir. Bunlar; “Yin & Yang dengesi”, “Chi’nin akışı” ve “5 Element”in birbirleriyle ilişkisi üzerine kuruludur. Çin kültüründe üzerinde ilerlediğimiz hayat yoluna Tao denir. Doğum ile ölüm arasındaki yaşamın önemli safhalarını kader, bu safhalar arasındaki değişimleri ise biz belirleriz. Tao’ya göre en önemli güç doğadır. Doğayla ne kadar uyumlu yaşarsak o kadar mutlu oluruz. Çinliler doğayla uyum içinde yaşamanın hayatı çok daha kolaylaştırdığını gördüler ve çevrenin düzenini bozmanın felaketler getirdiğini acı biçimlerde öğrendiler. Feng Shui’nin temeli de işte bu denge ve doğaya uyumdur.

2015 nasıl bir yıl olacak?
Sadece geçen zamanı kaydeden bir araç değil, aynı zamanda güçlü bir öngörü sistemi olan Çin Takvimi (Hsia Takvimi)ne göre 2015 Ağaç Keçi Yılı’dır. Elementler arası yapıcı döngü ve yıkıcı döngüler bize senelerin nasıl olacağını öngörür. Evrende her şey 5 elementten oluşur. Bunlar; Metal, Su, Ağaç, Ateş ve Toprak olarak sıralanır.

19 Şubat’ta başlayan Keçi Yılı, Çin Takvimi’nde iki elementle temsil edilir. Toprak üzerinde oturan Yin ağaç elementi. Yapıcı ve yıkıcı döngülere bakarsak Ağaç elementi Toprak elementine hükmeder. Bu şekilde birbiri ile çatışan elementler olduğunda o senenin çok da huzurlu geçemeyeceğini öngörebiliriz. Yani bu yıl da uluslararası çatışmalar ve çekişmeler olacaktır. 2015’in Yin Ağaç yapısı esasen bir çiçeğe veya bir ağacın ince dallarına benzetilir. Bu ince dallar inatçı olmayan, esnek ve değişen durumlara kolay uyum sağlayan bir yapıya sahiptir. Herşeye rağmen, 2014 At yılına göre şiddeti daha az ve daha barışçıl bir yıl olacağa benziyor. Anlaşmazlıklar ve çatışmalar olsa bile sonunda muhakkak çözüme barışçıl bir yolla ulaşılacak. Bu yıl saldırgan ve agresif olmaktan kaçınıp sakin ve uzlaşmacı olmakta fayda var.

5000 yıllık geçmişiyle tüm dünyada tercih edilen Feng Shui felsefesi nedir?
Feng Shui ne zaman başlamıştır, tam olarak bilinmiyor. Efsaneye göre 5 bin yıl önce Çin’de imparator Hsialı Wu  ve adamlarının Sarı Irmak’tan çıkan dev bir kaplumbağayı gördükleri zaman başlamıştır. Çinliler, tanrıların ruhlarının kaplumbağa kabuğunun altında yaşadıklarına inandıkları için bu uğur sayılmıştır. Kaplumbağaya dikkatlice bakınca kabuğunun altındaki işaretlerinde sadece Feng Shui’nin değil Çin astrolojisinin, I ching ve Çin numerolojisinin temelleri atılmıştır. Bu sadece bir efsanedir. Gerçek midir bilinmez? Ama günümüze kadar gelmiştir.

22
Feng Shui çevremizle ilgili birtakım basit ilkeleri temel almaktadır. Mekanınızın mimari ve iç mimarisinde Feng Shui’yi kullanarak başarıyı ve mutluluğu yakalamanız mümkün olabilir. Çinliler’in inanışına göre başarılı ve mutlu yaşamın olması için öncelıkle yaşamın ilkelerine sahip olmak gerekir. Ayrıca, ister iş yeri ister eviniz olsun yaşadığınız mekanı Feng Shui’ye göre doğru konumda kurarsanız mutlu, başarılı ve bereketli bir yaşam süreceğinize inanılır. Bunlara; bazı eşyaların yerini değiştirmeniz, karanlık bir köşeyi ışıklandırmanız, asla dağınık olmamanız gibi detaylar verilebilir.
Kaderimizi astroloji belirler. Köklü ve güçlü bir ailede doğmuş bile olsak güçlü burçlarımız yoksa yaşamda bir başarı elde etmemiz zordur. İkinci olarak şans gelir. Şans bir zihin durumudur. Geleceğe korkuyla değil katılımcı olarak, pozitif bakarsak genellikle istediğimiz şekilde gelişir. Üçüncü kuram ise Feng Shui’dir. Bunu kullanarak kaderimiz, şansımız da dahil olmak üzere yaşamımızı her anlamda iyiye götürebiliriz. Dördüncü kuram insan sevgisidir. Hiçbir karşılık beklemeksizin sevmek yaşam kalitemizi arttırır. Son olarak eğitim gelir. Hepimiz elimizden geldiğince ileri gitmeli ve üretmeliyiz. İnanışa göre bu 5 ilke mutluluğun reçetesidir.

Keçi çok güçlü bir Toprak elementidir. Çin metafiziğinde en güçlü Toprak ayı Temmuz’dur. Yaz mevsimi Ateş elementi ile desteklenir. İçinde güçlü Ateş elementi barındıran 2015 yılı dünya genelinde enerji sektörünün, hava yolu taşımacılığının, sportif aktivitelerin, eğlence ve yeme-içme sektörünün destekleneceğine, ekonomi ve borsanın yükseleceğine işaret ediyor. Çok güçlü Keçi Toprak enerjisi, beraberinde doğal felaketleri (deprem, toprak kayması, hortum, tayfun, güçlü fırtınalar) nükleer ve çevre felaketlerini, salgın hastalıkları beraberinde getirecektir. Ayrıca Keçi yılı içinde hiç su elementi barındırmayan kuru Toprak yılı “yol” ve “çöl”ü temsil eder. Çok dikkatli su kullanılması ve suda tasarrufa gitmemizin dışında yollarda yaşanacak trafik kazalarına dikkat çeker ve dikkatli araba kullanılması gereken bir yılı ifade eder.

Yılın olumlu etkilediği iş sektörleri başta metal ve ağaç elementi sektörleridir. Metal; bankacılık, makina üretimi, mühendislik, bilgisayar ve high-tech endüstrileri. Ağaç elementi sektörleri ise tekstil, dergicilik, yayıncılık, medya ve çevrecilik. Ateş elementi sektörleri; enerji, finans, eğlence, yeme-içme vb. ileri gitmekle beraber daha dikkatli bir tutum içerisinde olmalıdır. Toprak elementi sektörleri bu yıl daha düşük performans sergileyecekler. Gayrimenkul sektöründe çok fazla rekabet görülecek. İçinde Yin enerji barındıran barışçıl, uyumlu, sakin ve sanatçı ruhlu Keçi tüm dünyayı bu ruhla etkileyecek 2014’ün sert ve sarsıcı etkilerinden kurtulmak hepimize bu yıl çok iyi gelecek.

Mutlu ve huzurlu olmak için Feng Shui’den nasıl yararlanırız?
Şüphesiz yaşadığımız ve çalıştığımız mekanlar mutluluğumuzu, sağlığımızı ve bereketimizi yakından etkiliyor. Bu mekanlarda bizi etkileyen çok farklı enerjiler vardır. Bu enerjilerden bazıları bize şansızlık, hastalık gibi olumsuzluklar getirir. Feng Shui’nin esası bizi çevreleyen bu zararlı enerjileri bastırmak, iyi enerjileri ise arttırmaktır.
Yaşadığımız mekanların tıpkı doğum haritaları gibi sabit enerji haritaları vardır. Ayrıca yıldan yıla değişen enerjiler de vardır. Bu yüzden sene başında iyi ve kötü enerjilerin ev ve ofislerimizin neresine denk düştüğünü tespit etmeliyiz. Bu sene kazaları, belaları temsil eden “5 Yıldızı” batıda. Olumsuz etkilerini hafifletmek için evimizin batısına mutlaka metal rüzgar çanı asmak gerekir. En kötü aylar Nisan, Haziran, Temmuz ve Ocak 2015. Hasta eden “2 Yıldızı” güneydoğuda. Olumsuz etkilerinden kaçınmak için birbirine bağlı 6’lı metal para asmak güçlü bir tedbir olabilir.
Ve gelelim bereket enerjisine… Bu sene bereket, kuzeyde kapısı olanlardan yana. Kuzey alanınız açık ve aktif yerlere denk geliyorsa, örneğin salonunuz gibi, bereket enerjileriniz canlı olacak demektir. Sınavlara hazırlananlar, akademik kariyer yapanlar, müsabakalara katılanlar doğunun enerjisinden faydalanabilirler. Eğer bu alanda yatak ya da çalışma odaları var ise ilerleme kaydettiklerini görebilirler. Çiftler romantik bir ilişki arayışında olanlar, bebek yapmak isteyenler, bu sene yaratıcı ve aşk dolu enerjiler evin güneybatısı ve kuzeybatısında. Umarım bu alan bir tuvalet ya da depoya denk gelmiyordur.
Dünya üzerinde büyük ölçekli uluslararası anlamda yaygın ve yüksek iş hacmine sahip bankalar, oteller, şirketler ve hatta dünya çapında üne sahip meşhur kişiler (Fortune 500 listesi kapsamına giren şirketler) ofislerini, evlerini, çalışma ve yaşam alanlarını adapte etmekte ve bunun olumlu etkilerini görmektedirler. HongKong, Malezya, Singapur gibi ülkelerde yaygın olarak kullanılmakta olan Feng Shui, Uzakdoğu kaynaklı bir uygulamalar ve bilgiler bütünüdür.
Her şeyin içindeki yaşam gücü CHİ’dir
CHİ, yaşayan her şeyin içindeki yaşam gücüdür. Yaşanacak en iyi yer, bol miktarda iyi CHİ olan yerdir. Feng Shui’ye göre düzenlenmiş bahçe veya güzel binalar yapan mimar iyi bir CHİ yaratmıştır. Bir şey kusursuz bir biçimde yapıldığı anda CHİ’de kusursuzluk noktasına ulaşır. Tatlı tatlı akan temiz su, iyi CHİ yaratır. Durgun pis sular kötü chi yaratır.

Paqua haritası
Paqua haritası ile işyerinizde bolluk, meslek, kariyer, yol göstericiler bölümlerini bulup, bu bölümleri zenginleştirip, iş yaşamınızdaki başarıyı arttırabilirsiniz. Kariyer bölümünü iş yerinizin giriş bölümüne gelecek şekilde yerleştirin diğer yönleri böylece bulmuş olursunuz. Kariyerinizin başarılı olması için iş yerinizin girişi mutlaka aydınlık olması gereklidir. Ayrıca hayvan heykelleri, güç ve güvenlik adına konulursa iyidır. Girişe konulan bitkiler çok önemlidir. Yaşamı ve büyümeyi simgelerler. Ancak sağlıklı olmaları gerekir. Kuru çiceklerin içinde tüm su çekilmiş olduğu için Feng Shui’de asla kullanılmaz. Fakat tercih edilmese de yapma çicekler kullanabilirsiniz. Dış mekan bitkileri tüm çözümlemelerin en etkili olanlarıdır. İş sahibini simgesel olarak korur. Her zaman yeşil kalan yaprak dökmeyen ağaçlar amaca daha uygundur. Rüzgar çanları ve hareketli mobilyalar Feng Shui’de tercih edilir. Çıkardıkları ses ve hareket CHİ’nin iş yerinde dolaştığını haber verir. Flütler de işlev olarak çanlarla aynı işlevi görür. Açıktaki kirişlerin baskısını dağıtmak için idealdir. Canlı hayvanlar da CHİ yaratır. İçinde balık olan akvaryum veya kuş olan kafes doğuda her evde mevcuttur. Su parayı, balık da ilerlemeyi simgeler. Akvaryumun 9 balık alacak kadar geniş olması gerekir. Sekiz sarı, bir siyah balık… Siyah balık korunma, sarı balıklar da zenginlik anlamına gelir. Hareket eden sular, korunma sağlar. Bu yüzden mekan içinde de çeşme kullanabilirsiniz. Fakat en önemlisi su temiz ve taze olmalıdır. Metal ve yuvarlak nesneler parayı simgeler ve zenginliği kendinize çekmek istediğiniz noktalarda kullanılır. Yuvarlak yapraklı saksı bitkileri de özellikle önemlidir. Çünkü bitki büyüdükçe zenginliğiniz artar.

“Para ve paranın satın alacağı şeylere sahip olmak iyidir. Ancak arada bir paranın satın alamayacağı manevi değerleri kaybedip kaybetmediğinizi kontrol etmekte fayda vardır”, bu sözün Çinliler için ayrı bir önemi vardır. Para kazanmak sizin için bir zevk olmalıdır. Doğuda  başarıya giden en önemli şeyin, sevimli içten bir gülümseme olduğu herkesçe bilinir. Çinliler bunu keşfedip uygulayan ilk Ulustur. Sanırım her şeyden önce başarının en önemli sırrı içten bir gülüş ve pozitif bir bakış açısı. Yukarda anlatılanlar Feng Shui’nin temel noktaları. Artık dünyada herkes mimari ve iç mimaride Feng Shui tekniklerini kullanarak işyerlerinde, evlerinde, bahçelerinde huzuru yakalıyor. Yaşamlarında da mutluluğu ve başarıyı… Çinliler her zaman kaderimizi değiştirecek şans anlamına gelen simgelerle ilgilenmişlerdir. 2015 yılında, Keçi yılını yaşadığımız şu günlerde herkese bol sağlık, şans aşk, bereket ve mutluluk diliyorum.

11 22

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *